Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek kajmakowy, z krówek

 

Mazurek kajmakowy

Mój ulubiony... Na Święta był zawsze i jestem pewna, że będzie. Cieniutkie kruche ciasto, i grubsza warstwa krówki kruchej lub ciągnącej, jak kto lubi.

 

Składniki (ja robiłam na dużej blasze 30x40):

Ciasto kruche: (mnie starczyło także na drugi mniejszy mazurek)

 

  • 300g mąki (najlepiej krupczatki)
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • ok 70-100g cukru pudru
  • szczypta soli

Masa krówkowa:

  • 0,5kg krówek, lub więcej (dałam prawie 0,7kg:)
  • ok 3 lub więcej łyżek masła - im więcej tym bardziej kruche, ja chyba tym razem przesadziłam, ale krówki były bardzo świeże i ciągnące, a ja lubie mazurek kruchy :) jeśli krówki są ciągnące a mazurek taki chcecie to masła można wcale nie dodawać.
  • sok z cytryny (opcjonalnie) - dodaje lekkiego ciekawszego aromatu, ja tym razem zapomniałam....:)

 

Ciasto kruche:

Masło pokrocić na mniejsze kawałki wymieszać z mąką, dodać cukier puder, szczyptę soli oraz jajko i szybko zagniesć. Dobra rada jest taka, że można z początku zmiksować ciasto mikserem a potem szybko zagnieść. Im mniej styczności z naszymi ciepłymi rękami tym lepiej. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Następnie wyjąć i rozprowadzić na blasze, pozostawiając grubsze boki - lub nie, dowolnie. Ja robię naprawdę cienitko i z tej ilości ciasta zrobiłam jeszcze jeden mniejszy mazurek. Upiec w 180°C aż się zarumieni ok 20 min. Uwaga jeśli jest cieniutkie szybko się przypala! Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

 

Masa krówkowa:

Krówki stopić, najlepiej w kąpieli wodnej - wtedy mamy pewność, że nic się nie przypali. Mieszać aż powstanie luźna gęsta masa, dodać masło i wmieszać je dokładnie. Potem soku z cytryny. Kiedy masa jest już gładka i dobrze wymieszana przekładamy ją na nasz mazurek i dokładnie rozprowadzamy. Ozdabiać można czym tylko się chce :)

 

Mazurek kajmakowy

 

A potem... mniam:)

 

piątek, 22 kwietnia 2011, nanou

Polecane wpisy

Komentarze
kasandraa6
2011/04/27 20:07:58
śliczny robiłam podobny w tym roku :-) pozdrawiam
-
Gość: gosia, *.dynamic.chello.pl
2014/04/17 11:55:22
ciasto właśnie się chłodzi w lodówce, napiszę jakie wyjdzie